جلسه اول كارگاه ساعات پژوهشي با حضور حجت الاسلام والمسلمين آقاي رستمي ،استاد حوزه و دانشگاه
بسمه تعالي
در مورخ1396/11/25 جلسه اول كارگاه ساعات پژوهشي با حضور حجت الاسلام والمسلمين آقاي رستمي ،استاد حوزه و دانشگاه در مركز تخصصي الزهراء سلام الله عليها شهرستان قروه برگزار گردید.
در جلسه اول اين كارگاه مقدماتي در مورد كليات تحقيق بيان گرديد .
و در ادامه اين بيانات استاد فرمودند: اصطلاح نامه تحقيق در امر تحقيق بسيار به محقق كمك مي كند ويكي از مواردي كه در امر تحقيق براي پژوهشگر مهم و داراي اهميت بالايي است . موضوع تحقيق مي باشد..اما معيارهايي وجود دارد كه در انتخاب موضوع بايد به آنها توجه كنيم . يكي از شرايط مهم در موضوع علاقمندي پژوهشگر است . او بايد بداند در چه محدوده اي علاقمند به تحقيق است.و مهم ترين ويژگي موضوع بديع بودن آن است.(بايد بروز و دغدغه ذهن پژوهشگر را بيان نمايد). معيار بعدي براي انتخاب موضوع اين است كه موضوع داراي اهميت و اولويت باشد (چه نيازي از جامعه را حل مي كند و در سدد رفع چه مشكلي از جامعه است).معيار بعدي توانايي پژوهشگر را مي طلبد .كه بايددر رشته تخصصي خودش دست به تحقيق بزند . معيار ديگر اين است كه دامنه تحقيق بايد محدود باشد .
ايشان در ادامه بيان نمودند كه : در پايان نامه فصل اول به دليل اينكه ساختار اصلي پايان نامه را تشكيل مي دهد از اهميت بالايي برخوردار است .و در يك پايان نامه اولين چيزي كه به آن پرداخته مي شود بيان مساله است .بيان مسئله دغدغه ذهني شماست كه در قالب سوال اصلي مطرح مي شود . پيشينه تحقيق نيز در پايان نامه داراي اهميت است و آن اينكه بعد ازاينكه مقالات و كتابهايي كه در زمينه موضوع مورد نظر شما تاليف شده اند به كدام پرسش شما پاسخ داده نشد و شما را ترغيب نمود تا براي يافتن جواب دست به نوشتن بزنيد.در پيشينه نقاط قوت مقالات و كتابهايي كه در اين زمينه نوشته شده است را بيان و نقاط ضعف را برجسته مي نماييم .ودر پايان نامه خود به آن ضعف ها جواب مي دهيم .سوال اصلي با پيشينه و بيان مساله متفاوت است . بيان مساله دغدغه ذهني شما مي باشد .و زماني كه ما بيان مساله را به صورت سوالي آورديم سوال اصلي ما شكل مي گيرد البته منظور از سوالي بودن اين نيست كه حتما علامت سوال داشته باشد ..فرضيه نيز پاسخ احتمالي به سوال اصلي شماست كه چه بسا رد شود و چه بسا اصلاح شود.واژگان كليدي يعني پركاربرد ترين واژگان در پايان نامه است .
استاد رستمي در ادامه بيان نمودند
فصل اول كه ساختار اصلي پايان نامه است را طرح تحقيق مي گويند. و طرح تفصيلي نيز در اول پايان نامه قرار مي گيرند .پايان نامه بايد در 100 تا 200 صفحه نوشته شود سوالات فرعي شما هر كدام يك فصل را تشكيل مي دهند اگر سوالات فرعي زياد باشد ادغام صورت مي پذيريد و به گفتار تبديل مي شوند .اجزاي تشكيل دهنده پايان نامه عبارت است از مقدمه و بيان مساله و پيشينه و اهميت و ضرورت و اهداف كه چهار چوب نظري را بيان مي كنند . و اين كه روش تحقيقت به چه روشي است بايد مشخص شود و و مشخص شود كه مانع ها چه بوده كه باعث كند شدن در مسيرپايان نامه نويسي شده است .
ايشان در ادامه بيان نمودند :
در مقدمه پژوهشگر به دنبال ارتباط موضوع با موضوع هاي مرتبط است و بيان مي كند كه قبل از اين چه كساني در مورد اين موضوع بحث نموده اند در واقع مقدمه ارتباط فصل اول را با كل تحقيق بيان مي نمايد .و همچنين دغدغه هاي پژوهشگررا بيان مي نمايد . فرقي بين مقدمه هر فصل با مقدمه كلي در اين است كه مقدمه هر فصل مربوط به همان فصل است و اين فصل را به فصل قبلي وصل مي نمايد .و ذهن خواننده را با موضوع گره زده و آشنا مي كند . مقدمه نبايد طولاني و غيرمرتبط باشد. مقدمه بايد بين يك تا سه صفحه باشد و نه كمتر و نه بيشتر از اين .مقدمه فصل از مقدمه كل تحقيق كمتر است در مقدمه نويسنده ،مخاطب را با اصل تحقيق آشنا مي نمايد و ارتباط فصل را با تحقيق بيان نموده و يك حالت زنجير وار در بين موضوعات ايجاد مي نمايد.
ايشان در ادامه فرمودند:مساله اصلي تحقيق همان بيان مساله است كه چرا شما اين موضوع رو براي تحقيق انتخاب نموده ايد زيرا هر پژوهش به دنبال راهي براي راه حل يابي و پاسخ به مساله ايست كه از طريق پژوهش بايد حل شود.در پايا ن نامه هاي ارشد بايد به دنبال نو آوري باشيم . زماني كه به جوابهاي پرسش هاي فرعي خود دست پيدا نموديم وبا توجه به معلومات خودمان به مجهو لاتمان پاسخ داديم تمامي پاسخ ها را جمع آوري و هدفمند مي نماييم و اين پاسخ به پرسش اصلي خواهد بود .ما در پايان نامه يك نتيجه گيري كلي براي كل پايان نامه داريم و يك نتيجه گيري براي هر فصل داريم كه در جلسه آينده به روش تحقيق و رويكردي كه بر تحقيق حاكم است مبحث جلسه آينده ما خواهد بود.