برگزاري كارگاه ساعات پژوهشي
بسمه تعالی
در مورخ 22/01/97،23/1/97 کارگاه ساعات پژوهشی (ورودی های 96 تفسیر و کلام )با عنوان نگارش علمی پیشرفته و تقویت مهارت پژوهشگری با حضور استاد حجت الاسلام والمسلمین آقای رستمی در مرکز تخصصی الزهراء سلام الله علیها شهرستان قروه برگزار گردید.
استاد در این جلسه کاربرد پارگراف را بیان نمودند. و فرمودند:
در هر پاراگراف باید: مطلب جدید داشته باشد 2. در عالم واقع هر پاراگراف، فصل است ده پارگراف زیر مجموعه ی یک عنوان قرار می گیرد. یعنی تمام پاراگرافها در مورد آن عنوان صحبت می کند . وزمانی که حرفی برای عنوان ندارید پس عنوان را عوض می کنید.
پاراگراف نویسی از خروج از موضوع جلوگیری می کند . ایشان در ادامه فرمودند:اهداف پاراگراف نویسی این است که:
1. اگر محقق پاراگراف بلد باشد : از مطالب خارج از موضوع در تحقیق خود جلوگیری می کند .
و بطور کلی محتوی اعم و یا اخص از موضوع نخواهد بود .به ارتباط منطقی بین ارکان یک تحقیق و یک پژوهش کمک می کند .
به منزله ی بندهای اتصال دهنده ی تحقیق و در نهایت کمک کننده ی به نتیجه گیری درست است .درپاراگراف به نوشتن متن بالاتراز جمله پرداخته می شود یعنی هر پاراگراف متشکل از چندین جمله است . و آنچه در پاراگراف باید رعایت شود . به فرض ارکان نماز در یک پارگراف در مورد رکوع و پاراگراف بعدی درباره سجده است و( چون موضوع عوض شده است.)
پارگراف زمانی عوض می شود که ما در پی بیان نکته جدیدی هستیم اجزای تشکیل دهنده پاراگراف به ترتیب کلمه و گروه و بند و جمله و چند جمله (پاراگراف )
بعد از پاراگراف به خود مقاله می رسیم .ساختار مقاله از کلمه شروع و در نهایت به مقاله یا پایان نامه ختم می شود . به عبارت دیگر ساختار یک مقاله شامل : کلمه و گروه و بند و جمله و پاراگراف است.وازچیدن پاراگرافها در کنار هم مقاله تشکیل می شود.پاراگراف اگر به درستی نوشته نشود محتوی را به چالش می کشد .
ایشان در ادامه به تعریف گروه پرداختند وفرمودند: مجموعه ی کلماتی که نصف جمله را تشکیل می دهند .گروه را تشکیل می دهند . مثلا اگر آفتاب طلوع کند(این یک گروه است.) . تعریف بند هم این است که :بند ارتباط بین کلمات است .|
دو بند وقتی به هم می رسند جمله راتشکیل می دهند .
اگر آفتاب طلوع کند(بند اول) ،روز موجود خواهد شد (بند دوم )
شکل پاراگراف شکلی است که علائم نگارشی نیز جزء پاراگراف است . بخشش لازم نیست؛ اعدامش کنید
بخشش؛ لازم نیست اعدامش کنید
ابتدای هر پاراگراف تو رفتگی باید وجود داشته باشدو غیر از پاراگراف اول به اندازه ی یک سانتی متر جا می گذاریم البته نقطه پاراگراف ساز نیست و تورفتگی پاراگراف رو تشکیل می دهد.
ایشان در مورد حجم پاراگراف فرمودند:
پاراگراف به طور معمول از 60 کلمه و حداکثر از 120 کلمه تشکیل می شود . صفحه 250 کلمه ای دو یا چهار پاراگراف متغیر دارد.اگر هر پاراگرافی 60 کلمه داشته باشد چهار پاراگراف 120 کلمه ای خواهد داشت .اگر هر پاراگراف 120 کلمه باشد دو پاراگراف در آن صفحه تشکیل خواهد شد.
هر پاراگراف حداقل باید 5 جمله داشته باشد . و پاراگراف 4 جمله ای پاراگرافی غلط است .که این نکته خیلی حائز اهمیت است.
هر پاراگراف حداکثرباید ده جمله داشته باشد . جمله ها اگر نصف صفحه را بگیرند و از طرف دیگر نیز 120 کلمه بیشتر نباشند .جمله باید 12 کلمه داشته باشد 10 جمله باید 120 کلمه باشد اگر 60 کلمه است باید جمله 10 جمله ی 6 کلمه ای باشد .
حداکثر و حداقل ها باید رعایت شود .
در پاراگراف نویسی باید به مخاطب توجه شود ، که چه نوع مخاطبی مد نظر است .
هر پاراگرافی بطورر کلی یک ریز موضوعی را دربر می گیرد یک موضوع واحد را نمی توان در تمام پاراگراف ها پخش کرد .یک موضوع را نمی توان در دو پاراگراف 60 کلمه ای جا داد.
به شرطی که پاراگراف از 120 کلمه بالاتر نرود می توان آن را پخش کرددر آن زمان می توان موضوع واحد را پخش کرد .
موضوع باید رد یک مجموعه ی واحدی پخش شود .
در پاراگراف نویسی باید جمله اصلی که درمقابل آن جمله پشتیبان وجود دارد جمله پشتیبان بعد از جمله اصلی بیاید چون محتوی شما را از غنا می اندازد . جملات اصلی یعنی اصلیترین چیزی که قرار است گفته شود و جملات پشتیبان طرح تفصیلی جملات اصلی را تشکیل می دهد . مثلا نقش استکبار ستیزی قرآن در انقلاب اسلامی . نقش آموزه های مهدوی در انقلاب اسلامی . فرضیه نویسی : جمله اصلی و دغدغه اصلی :آموزه های مهدوی در انقلاب اسلامی نقش مستقیم داشته است .
جمله پشتیبان :ظلم ستیزی یکی از مهمترین مولفه های آموزه های مهدوی است و چون جریان شکل گیری انقلاب مبارزه با ظلم نقش اساسی داشت . آموزه های مهدوی روشنگری راه مبارزه با انقلاب اسلامی است .
در اصل فرضیه تاثیر داشته و جمله پشتیبان فرضیه را توضیه و یا ثابت می کند .
رابطه بین حقوق و جنسیت در قرآن کریم چیست ؟
آیا قرآن نسبت به جنسیت حقوق را تقسیم کرده است .
فرضیه جنسیت یا گزاره های حقوقی درقرآن با جنسیت زن و مرد بودن ارتباط مستقیم دارد جملات اصلی زن بودن با توجه به تفاوتهای فیزیولوژی حقوق ویژه می خواهد مرد بودن با توجه به تفاوتهای فیزیولوژی حقوق ویژه می خواهد اینها جملات پشتیبان هستند .
در پاراگراف نویسی جملات اصلی در ابتدا بنویسید .
مخاطب وقتی پایان نامه و یا مقاله را از ابتدا می خواند لذا باید از کلمات صریح و جهت گیری ارزشی بویژه در نوشته ها ی چالشی و اختلافی باید پرهیزنمود .
معیار 60 کلمه چیست ؟
شکل پاراگراف به این صورت است که:یک صفحه باید حداقل 2 پاراگراف داشته باشد 125 کلمه ای را رد بر گیرد . چکیده باید 300 کلمه باشد .فونت چکیده 2فونت کوچکتر از متن اصلی است خطوط یعنی فاصله خط ها از هم چقدرباشد .
ساختار پاراگراف :
هر پاراگراف از سه بخش تشکیل می شود :
1. مقدمه ، 2. متن اصلی 3.نتیجه گیری
هر پاراگرافی فراز و فرود دارد .
پاراگراف موضوع محور است و ریز موضوع را توضیح می دهد . آموزه های مهدوی در پاراگراف ظلم ،( مقدمه )یکی از آموزه های تاثیر گذار در انقلاب اسلامی ظلم ستیزی است . (متن اصلی )(توضیح ظلم ستیزی :روایاتی که در بحث مهدویت وجود دارد مسائلی که وجود دارد کارکرد منجی گری مبارزه با ظلم است پس ظلم نقطه مقابل عدل است پس امام زمان باید با ظلم مبارزه کند.
نتیجه گیری (پس ظلم ستیزی یکی از آموزه های مهدوی است که در انقلاب اسلامی کاربرد داشته است.
پس هر پاراگراف خودش تقریبا یک نوشته مستقل است .
نکته مهم اینکه در مقدمه : مقدمه پاراگراف در قالب یک جمله ای بیان می شود که جمله را جمله موضوع می گویند در پاراگراف درباره ی ظلم ستیزی صحبت نمودیم لذا جمله مقدمه در واقع یک موضوع است .
لذا درباره موضوع متن بحث باید در مقدمه به بحث درباره آن موضع پرداخته شود .
مثلا اگر موضوع شما درباره امر به معروف است باید در مقدمه درباره امر به معروف صحبت نموده باشید .
ایشان فرمودند:
جمله موضوع همان مقدمه پاراگراف است .
جملات پشتیبان :بخش اصلی و یا متن اصلی را تشکیل می دهند مثل توضیح درباره ظلم که جملات پشتیبان را تشکیل می دهند .
نتیجه گیری همان جمع بندی نهایی است در پاراگراف نویسی کلیدی ترین نکته ای که می خواهید روی آن تاکید نمایید در نتیجه گیری می آوریم .
ممکن است از چندین پاراگراف یک نتیجه گیری کلی نمایند .
کیفیت پاراگراف :
در یک پاراگراف خوب باید انسجام وجود داشته باشد و همچنین وحدت موضوعی بر آن حکم فرما باشد انسجام یعنی سازمان دهی اطلاعات یعنی اطلاعات بی ربط به موضوع نباشد .
طوری انسجام در پاراگراف وجود داشته باشد که خواننده بتواند به راحتی آن موضوع را درک کند . برای انسجام پاراگراف باید از این موارد استفاده نمایییم:
1. از این کلمات (اولا ،ثانیا، ثالثا ،اول ، دوم ، سوم،… قول اول ، قول دوم ،،….)
2.استفاده از عبارات انتقالی :مثل :سپس ،به همین دلیل ، به عبارت دیگر ، به همین جهت ، به علاوه و موارد دیگر
3.اگر از شمارشگر ها استفاده نشود عبارات بصورت افقی پشت سر هم غیب می شوند .
مثلا بدن انسان از اجزا ء مختلفی تشکیل شده است که عبارتند از افقی (دست ها ، پاها ، و …)
اما عمودی :
1. دست
2. پاها
3. سرو گردن
4…..
نکته :اگر پاراگراف بصورت متعدی و دارای چند جمله و یا قول باشد است به صورت عمودی نوشته می شود
اگر شبه جمله و مفرد است به صورت افقی نوشته می شود .
مثال :
آموزه های مهدوی که در انقلاب اسلامی تاثیر گذار بوده اند عبارتند از ظلم ستیزی ، امید به آینده ، مبارزه با ظلم و جور
ظلم نیز عبارت از ظلمی است که ریشه در سیره عملی معصومین دارد
نکاتی که در پاراگراف نویسی باید دقت شود :
جمله مقدمه جمله موضوع هم می شود و ویژگی جمله موضوع در پاراگراف نویسی :1. نباید سوالی باشد 2. به دلیل اینکه جملات سوالی علاوه بر اینکه ادعایی را مطرح نمی کنند به لحاظ ماهیت چیزی را زیر سوال میبرند .و این زیر سوال بردن انسجام را از موضوع می گیرد .
آیا ظلم ستیزی به عنوان یکی از آموزه های مهدوی نقش داشته است؟در اول پاراگراف از سوالات استفاده نمی نمایند .
سوالات باید پشت سر هم بیایند و در پاراگراف مستقلی به سوالات پاسخ داده شود .
ایشان در این جلسه بیان نمودند که :
دومین ویژگی جمله موضوع یا مقدمه این است که:هر پاراگرافی بین 5 تا 10 جمله و هر صفحه دو پاراگراف و هر صفحه 250 کلمه دارد
نکته دوم :جمله موضوع یا مقدمه می تواند مثبت یا منفی باشد . لازم نیست همیشه مثبت باشد فقط نباید سوالی باشد . ظلم ستیزی از آموزه های مهدوی نیست مثلا تسلط پیدا کردن بر زبانهای خارجی در سالهای پایان عمر امکان پذیر است ویا نیست اشکال ندارد و سوالی نباشد .
برای انسجام در پاراگراف هم از کلمات انتقالی استفاده کند .
کلمات انتقالی در جملات پشتیبان استفاده می شود . متن اصلی پاراگراف عبارت است از سپس ، بنابر این ، لذا ، به همین دلیل
سومین ویژگی جمله موضوع یا مقدمه : نباید از جملات ی استفاده نمود که این جملات شائبه داوری درخواننده ایجاد نماید تعصبات و گفته ها و نوشته ها را بدون توجه به تعصبات و بر اساس ادله و مستند باید در ذهن مخاطب ایجاد نمود
نگارش علمی پیشرفته به حول قوه الهی به پایان رسید.